Wat verandert er aan de renovatieplicht in 2025?

Vanaf 2025 wordt in Vlaanderen label D de norm voor woningen met energielabel E of F. Eigenaars krijgen zes jaar de tijd om hun pand te renoveren, in plaats van vijf jaar. Strengere eisen voor hogere labels worden afgeschaft. Dit biedt eigenaars meer flexibiliteit, maar energiezuinigheid blijft cruciaal om aan klimaatdoelen te voldoen.



Wat verandert er precies?

De Vlaamse regering heeft besloten om de renovatieplicht te versoepelen. Waar het oorspronkelijke plan was om panden geleidelijk naar steeds hogere energielabels te renoveren (label C in 2028, label B in 2035, en label A in 2040), is nu bepaald dat label D vanaf 2025 de norm blijft. Dit betekent dat wanneer je een woning of appartement met energielabel E of F koopt, je verplicht bent om dit pand binnen zes jaar naar label D te renoveren. De strengere eisen die voor de toekomst gepland stonden, zijn hiermee van tafel geveegd.

Deze versoepeling is ingevoerd om de renovatiekosten en complexiteit voor eigenaars te verlagen. Door slechts één renovatiestap te eisen, is het voor huiseigenaren duidelijker wat er precies van hen verwacht wordt.


Waarom is de renovatieplicht ingevoerd?

De renovatieplicht is een belangrijk instrument om de CO2-uitstoot in Vlaanderen terug te dringen. Dit sluit aan bij de Europese Green Deal, die streeft naar 35% minder CO2-uitstoot tegen 2030 en klimaatneutraliteit tegen 2050. Woningen met energielabel E of F verbruiken veel meer energie, en dat moet drastisch verminderen. Door de renovatieplicht wordt stap voor stap gewerkt aan een toekomstbestendig en energiezuinig woningpark in Vlaanderen. Deze verplichting geldt sinds 2023 voor woningen, en al sinds 2022 voor niet-residentiële gebouwen.


Welke renovaties zijn het meest effectief?

Om aan label D te voldoen, start je met het isoleren van het dak, muren en vloeren. Het vervangen van ramen en deuren is ook belangrijk om warmteverlies te beperken. Verder kun je zonnepanelen installeren en je verwarmingssysteem moderniseren, bijvoorbeeld door over te schakelen naar een warmtepomp.


Premies voor renovaties

In Vlaanderen zijn er verschillende premies beschikbaar via de Mijn VerbouwPremie. Deze dekt tot 50% van de kosten voor werken zoals:

Hoewel de renovatieplicht versoepelt, blijft het belangrijk om je woning tijdig te renoveren en energiezuiniger te maken. Dit verlaagt niet alleen je energiekosten, maar verhoogt ook de waarde van je woning. Maak gebruik van de beschikbare premies om de kosten te drukken en je renovatie succesvol af te ronden.


Bij Nina Bruno Vastgoed zorgen we ervoor dat je volledig geïnformeerd bent over de nieuwe renovatieplicht. Wij werken met een gespecialiseerd rogramma genaamd Setle. Hiermee kan je een berekening maken van de nog uit te voeren renovaties zowel energetisch als esthetisch. Als je een energieverslindende woning wilt kopen, begeleiden we je in elke stap van het proces en maken we duidelijk welke renovaties nodig zijn om aan de nieuwe EPC-normen te voldoen. Wij zorgen ervoor dat het energieprestatiecertificaat (EPC) aanwezig is bij de verkoop en begeleiden je bij de nodige energiebesparende investeringen.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op met ons team, wij staan klaar om je te helpen!