Registratierechten dalen van 3% naar 2% in 2025: Wachten of nu kopen?

Goed nieuws voor wie in Vlaanderen van plan is een eerste woning te kopen! Vanaf 1 januari 2025 verlagen de registratierechten van 3% naar 2%. Dit betekent dat je flink kunt besparen op de aankoop van je huis. Maar nu komt de vraag: moet je wachten tot 2025 om van dit voordeel te profiteren, of is het slimmer om nu al te kopen? In deze blog leggen we kort en duidelijk uit wat deze wijziging voor jou kan betekenen en helpen we je bij de keuze.



Wat zijn registratierechten?

Registratierechten, ook wel verkooprechten genoemd, zijn belastingen die je betaalt bij de aankoop van een woning. Dit bedrag wordt berekend als een percentage van de aankoopprijs. Momenteel betaal je 3% voor je enige eigen woning, maar vanaf 2025 wordt dit verlaagd naar 2%. Voor veel kopers betekent dit een mooie besparing, vooral bij hogere aankoopbedragen.


Hoeveel bespaar je?

Een eenvoudig voorbeeld: als je een woning koopt van €300.000, betaal je nu €9.000 aan registratierechten (3%). Vanaf 2025 wordt dit verlaagd naar €6.000 (2%). Dat is een besparing van €3.000, wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor de inrichting van je nieuwe huis, of voor die kleine verbouwing die je in gedachten hebt.


Moet je wachten tot 2025?

Het idee om te wachten tot de registratierechten lager worden, lijkt aantrekkelijk, maar er zijn een paar dingen om in overweging te nemen:

Woningprijzen kunnen stijgen

De vastgoedmarkt in Vlaanderen is al een tijdje heel actief. Als de prijzen blijven stijgen, kan het voordeel van de lagere registratierechten weleens verdwijnen omdat je meer betaalt voor de woning zelf. Historisch gezien heeft een verlaging van de registratierechten de huizenprijzen namelijk niet naar beneden gebracht.

Je kunt nu al kopen én profiteren

Het ijkpunt voor de registratierechten is de datum van de authentieke akte, niet de datum van het compromis. Dit betekent dat je nu al een compromis kunt tekenen en als de akte na 1 januari 2025 wordt ondertekend, je alsnog van de lagere registratierechten profiteert. Je hoeft dus niet stil te zitten als je al een woning op het oog hebt.

Wat als je nu je droomhuis vindt?

Wachten tot 2025 klinkt misschien logisch, maar als je jouw perfecte huis nu al tegenkomt, kan het risico dat iemand anders ermee vandoor gaat te groot zijn. Bovendien: als je nu koopt, kun je al snel beginnen met de volgende stap in je leven. Soms is het slim om snel te handelen en niet enkel op belastingvoordelen te focussen.



Dus, wachten of nu kopen?

De verlaging van de registratierechten is zeker een voordeel, maar wachten tot 2025 is niet per se altijd de beste keuze. Als de woningprijzen stijgen, kun je uiteindelijk duurder uit zijn, ondanks de lagere belastingen. Bovendien kun je nu al stappen zetten en toch profiteren van de verlaging door slim met de timing van je aankoop om te gaan.

Heb je vragen over jouw situatie of wil je advies over wat voor jou de beste keuze is? Neem gerust contact op met Nina Bruno Vastgoed. Wij helpen je graag verder met persoonlijk advies, zodat je met een gerust hart de juiste beslissing kunt nemen!