De renovatieplicht voor woningen: kort en bondig! 

Wist je dat sinds 1 januari 2023 de renovatieplicht is gestart? Dit betekent dat je bij de aankoop van een woning met een EPC-score van E of F, een energetische renovatie zal moeten uitvoeren om het vastgelegde energielabel te halen. In dit geval label D. Deze renovatie moet gebeuren binnen de 5 jaar en gaat in vanaf het verlijden van de authentieke akte. 

Waarom wordt de renovatieplicht ingevoerd?

Duurzamer leven en wonen is een van de pijlers van het klimaatakkoord. De renovatieplicht van 2023 is slechts een tussenstap richting het einddoel. Zo wil de overheid dat tegen 2050 elke Vlaamse woning energie-efficiënter is. 

Het stappenplan gaat als volgt: koop je een woning aan in 2023 dan moet je binnen de 5 jaar energielabel D halen. Vanaf 2028 label C, in 2035 label B en vanaf 2040 moet je binnen de 5 jaar een label A halen. Nu mikken op label B is dus geen slecht idee. Wat zijn de voordelen?

Jouw woning of appartement renoveren naar een beter e-peil heeft verschillende voordelen voor zowel jou als het milieu: 

  1. Comfortabel leven: een energetisch gerenoveerd gebouw is comfortabeler om in te wonen. Je hebt minder last van vocht en de temperaturen in de zomer en winter blijven stabiel. 
  2. Energiefacturen dalen: een goed geïsoleerde woning en een zuinige verwarmingsinstallatie zorgen ervoor dat jouw energierekeningen zullen dalen. 
  3. Beter voor het klimaat: verbruik je minder energie, dan verklein je je ecologische voetafdruk. 
  4. De waarde van jouw woning stijgt: het renoveren van een woning is altijd positief. Bovendien kan je enkele premies aanvragen, die ervoor zorgen dat je jouw investering sneller terugverdient. 
  5. Je bent klaar voor de toekomst: Vlaanderen streeft naar nog duurzamer wonen. Zo wil de overheid dat er in 2040 label A wordt gehaald. Met nu energetisch te renoveren ben je altijd een stapje voor.  

Ken je de ReNUveer-campagne al? 

De ReNUveer-campagne is een campagne opgezet door de overheid om mensen optimaal te informeren over de renovatieplicht. Vlaanderen wil mensen aanzetten om nu te renoveren, voor dat er in de komende jaren nog meer eisen zullen worden opgelegd. De campagne geeft daarnaast ook de positieve punten aan. Zo wordt er onder andere aandacht besteed aan de premies die je als koper kan krijgen. Zulke premies maken het renoveren van jouw woning een stuk betaalbaarder. Let’s do this!